Her adet döneminde vajinal kaşıntı, yanma ya da ağrı gibi şikayetleriniz oluyorsa, ped alerjiniz olabilir.
LARA AKYEL
Ped alerjisini biz de daha önce hiç duymadık fakat her 10 kadından 8'i bu alerjiden muzdarip. Belli aralıklarla içli dışlı olduğumuz pedlerin içeriğinde bulunan pamukla karıştırılmış sentetik materyaller kadınların sık sık şikayetçi olduğu vajinal kaşıntı, yanma, ağrı veya akıntıya sebep olabiliyor.
Halk arasında ped alerjisi olarak adlandırılsa da tıbbi literatürdeki adı Kadınlara Özgü Alerjik İrritasyon (kısaca KAİ) olan bu hastalığın çoğunlukla ne olduğunu ve neden kaynaklandığını kestiremiyoruz. Jinekoloğa gitmeyerek geçmesini bekleyenlerin yanı sıra jinekoloğa gidenlere semptom benzerliğinden ötürü KAİ yerine iltihaplanma ya da mantar enfeksiyonu gibi yanlış tanı konulduğu ve yanlış tedavi uygulandığı da oluyor. Anlayacağınız, bu alerji konusunda henüz çok bilinçli olduğumuz söylenemez.
Nedir Bu Ped Alerjisi?
Pedlerin üretim aşamasında, pamukla karıştırılan sentetik materyallerin yanı sıra, ucuz olduğu için beyazlatma işleminde kullanılan klor da ped alerjisini tetikleyen etkenlerden. Pedlerin klorla beyazlatıldığı işlem sırasında, kanser, döllenme fonksiyonlarının bozulması, iltihaplanma, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi problemlere sebep olan "Dioksin" adlı maddenin ortaya çıkışıyla işler iyice sarpa sarıyor. Kötü kokunun önüne geçmesi için üretilen parfümlü ve naylon içeriği fazla olan pedler ise özellikle alerjik bünyeli kişilerde reaksiyona sebep olabiliyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Timur Gürgan, vajina ve vulva dokusunun vücudumuzdaki cilt tabakasının en hassas bölgeleri olduğunu, dolayısıyla cildin tahriş edici maddelere ve kimyasallara karşı savunmasız olduğunu öne sürüyor. Bu da demek oluyor ki, sentetik çamaşırlar giymek, ucuz ped almak ya da tamponları bilinçsizce kullanmak vajinal sağlığımızı düşündüğümüzden çok daha fazla etkiliyor.
Ne Yapmak Gerek?
Bu aşamada, ped alışverişi yaparken bilinçli davranmakta fayda var. Sağlıklı ve organik markalara yönelmek yerinde olacak. Kullanacağınız pedin üretim aşamasında klor kullanılmamış olması çok önemli. Kısacası, sertifikalı organik pamuk kullanan, parfümsüz ve klorla beyazlatılmayan pedleri tercih etmelisiniz.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Timur Gürgan diyor ki;
"Bu tarz vajinal irritasyon yaşayan tüm kadınlara ilk müdahale için organik pamuktan üretilmiş ped veya tampon kullanmalarını, organik pamuklu iç çamaşırı giymelerini ve sabundan kaçınmalarını tavsiye ediyorum. Ancak semptomlar devam ederse tedavi ve tavsiye için mutlaka uzman jinekoloğunuza danışmalısınız."
Sızı, şişkinlik, yanma, kaşıntı ya da alışık olmadığınız doz ve kıvamda akıntı, vajinanızın size verdiği sinyaller aslında. Bilmeden tedavi uygulamamanız ve jinekoloğunuzu ziyaret etmeniz sağlığınız için son derece önemli. Bu konuda tam bir felaket tellalı olabilen Google'da semptomları aratmanızı önermiyoruz. İç kapatıcı sonuçlar yok yere endişelendirebiliyor.
Haberin tamamı için; http://www.cosmopolitanturkiye.com/saglik-spor/2018/02/02/ped-alerjisi